Slänga embryon

Nu ska ni få höra det mest irrationella jag någonsin gett uttryck för ( i alla fall på denna blogg). Jag är ingen galen KD-typ som är emot stamcellsforskning på ofödda barn/embryon. Jag anser inte att preventivmedel är mord. Jag är inte emot fri abort.

Vidare är jag nöjd med att ha fått två barn. Jag är tveksam till att jag skulle orka med tre barn. Orka med i bemärkelsen att kunna ge alla tillräcklig uppmärksamhet etc. MEN jag tror inte att jag klarar av tanken på att mina tre frysta embryon förstörs. Inte för att jag anser att de är att likställa med människoliv, inte så, men ändå – potentiellt sett är det mina barn. Det KAN bli barn av dem. I december 2013 har de varit frysta i fem år. Som det känns nu så kommer jag att ge dem en chans. 

Men till alla jag känner säger jag : ALDRIG MER en gravditet. Och det är samtidigt så jag känner. Jag hatar att vara gravid och första månaderna med bebis är inte heller så roliga. Men att ha barn är det roligaste som finns. Äh jag är kanske bara snurrig. Vet inte vad jag vill säga med detta inlägg. Höra era tankar kanske 🙂

Annonser

Om hellomotti

Hello Motti är Sockertoppens mamma. Om IVF-guden vill kan det bli aktuellt med ett moderskap även till Sockertoppens lillasyskon. Väntar på att få starta syskonverkstaden för andra gången våren 2011. Fick missfall efter en FET i januari 2011. Skrapningen misslyckades och klanten till kirurg stack hål på livmodern. I slutet av april konstaterades att den nu har läkt. Jag ska använda sommaren till att "vila upp mig" och så blir det nya tag med FET i september. Vi har tre embryon i frysen. FET = Frozen embryo transfer = Tina upp ett embryo som blivit över från en tidigare provrörsbefruktning och sätta in det i livmodern. Men se det behövdes inte. 18 juli fick jag reda på att jag var gravid - UTAN HJÄLP!!! För första gången i mitt liv. I mitten på mars 2012 föddes Sockertoppens lillasyster. Jag kallar henne Minitoppen i bloggen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Slänga embryon

 1. Tudorienne skriver:

  Du måste ju inte bestämma något just nu. Om ett år kan saker kännas annorlunda.

 2. Johanna skriver:

  Jag tycker regelverket är helt j-vla sjukt. Varför i hela fridens namn ska staten gå in och bestämma att pars embryon ska förstöras utan några som helst skäl? Okej om de sagt att embryon ska förstöras på kvinnans 45:e födelsedag eller något liknande, men att förstöra för att de funnits frysta i fem år är bara konstigt. Och troligen knappast något som skulle hålla juridiskt om man överklagade tillräckligt många gånger med hänvisning till att det bryter mot europakonventionens artikel om rätten till att ha sitt privatliv ifred från orimlig statlig inblandning.

  I övrigt förstår jag dig fullständigt. Känns urkonstigt att behöva förstöra sina potentiella barn efter allt man varit med om. Vi får ju troligen vårt andra nu i november och att gå igenom en graviditet till närmsta åren känns helt omöjligt (FAN VAD JAG HATAR ATT VARA GRAVID!!!), men har ändå svårt att se oss förstöra embryona.

  Det jag skulle göra i ditt läge är att skicka in en dispensansökan och förklara att du fått barn och påstå att ni vill ha syskon om 3 år trots att det inte är sant. Det brukar ses som tillräckliga skäl för att få förlänga frystiden. Då slipper du ta ett beslut nu och på något sätt tycker jag att frysta embryon är en bra försäkring mot att man faktiskt inte vet hur man kommer känna i framtiden. (Sen såg min egen dispensansökan inte riktigt sådan ut för vårt förra gäng embryon som höll på att gå ut, utan den anklagade regelverket för att kränka mina mänskliga rättigheter och begärde dispens i 9 år tills jag fyllde 43, men sen hann embryona ta slut innan jag hann överklaga att jag bara fick en kort dispens.;))

 3. Johanna skriver:

  Och att man inte får donera dem är ju också helknasigt.

 4. Johanna skriver:

  Fast nu läste jag fel, trodde det var i december i år de gick ut och att det var något nära förestående.

 5. Paprika skriver:

  Förstår precis. Vi har 6 eller 7 blastocyster som känns som potentiella, supergudomliga barn, och som varken jag eller maken lättvindigt ”slänger bort”. Men samtidigt, var drar man gränsen liksom. Nu verkar vi vara på väg mot ett liv som trebarnsföräldrar, och då lär de där blastocysterna få gå soptunnan till mötes trots allt. Där drar jag min gräns 😉

 6. hellomotti skriver:

  OJ oj oj Paprika. Jag har helt missat att du är gravid. Måste in och kolla din blogg. Har varit usel senaste månaderna. Skyller på mammabubblan eller något. GRATTIS!!!!

 7. hellomotti skriver:

  Och Johanna: det har jag inte ens tänkt på, att vem fan ska bestämma över MINA embryon liksom. Vem kom på att de skulle förstöras efter 5 år???? GRATTIS till din graviditet också 🙂

 8. annicaj73 skriver:

  Man borde få adoptera bort sina embryon till någon som gärna vill ha barn men inte kan få…Dom är ju dina du borde ju få bestämma.

  • hellomotti skriver:

   Håller helt med om att man borde få bestämma om man hellre ville adoptera bort sina embryon istället för att slänga dem. Vet även att argumenten mot detta är ”för barnets bästa” – att det skulle vara dåligt för ett barn att inte ha någon biologisk koppling till sina föräldrar. Själv skulle jag tycka det vara värre att hamna i en slaskhink på sjukhuset innan jag ens hann utvecklas till ett foster…

 9. Mikaela de Ville skriver:

  Vi har ett embryo kvar som precis som dina ”går ut” i december 2013. Då är jag, som du, 41. Jag tror inte vi kommer försöka få ett tredje barn, utan det där embryot får nog gå sitt öde till mötes. Men jag har faktiskt aldrig tänkt som du, utan har varit rätt tillfreds med, som jag naivt trott – att det ska gå till forskning. Men icke alltså? Papperskorgen nästa? Då önskar man ju att man skulle få donera det till behövande istället. Och om man nu kan få dispens. Varför är det just 5 år man satt som gräns undrar man? Vad händer med ett embryo som varit fryst i säg 7 år?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s